Rondreis Spanje - Portugal

Jan en Elly

“De excursies waren op en top!”

Voor de derde keer gingen Jan en Elly met ACSI kamperen. Afgelopen jaar kozen ze voor de 35-daagse rondreis door Spanje en Portugal. Ze denken met veel plezier terug aan een uitzonderlijk mooie reis. “Het toeval wilde dat we dezelfde reisleiding hadden als op de vorige reis naar Spanje. En zelfs een aantal andere koppels die we al eerder op een ACSI-reis hebben ontmoet, gingen mee. De sfeer zat er gelijk goed in!”

Voor de derde keer gingen Jan en Elly met ACSI kamperen. Afgelopen jaar kozen ze voor de 35-daagse rondreis door Spanje en Portugal. Ze denken met veel plezier terug aan een uitzonderlijk mooie reis. “Het toeval wilde dat we dezelfde reisleiding hadden als op de vorige reis naar Spanje. En zelfs een aantal andere koppels die we al eerder op een ACSI-reis hebben ontmoet, gingen mee. De sfeer zat er gelijk goed in!”

Ongeveer 4 maanden per jaar trekken ze met de camper door Europa. Veel op eigen gelegenheid, maar daarnaast kiest het echtpaar heel bewust voor een georganiseerde rondreis. “Het voordeel voor ons als camperaars zijn de excursies bij ACSI. Er komt een bus op de camping, onze spullen laten we lekker staan en instappen maar. Dat stukje organisatie geven we graag uit handen. Steden bezoeken doen we erg graag. Deze reis bracht ons naar Madrid, Toledo, Granada, Lissabon en Porto. Dan hoeven we vooraf niet uit te zoeken waar een parkeerplaats aan de rand van de stad is of hoe het zit met openbaar vervoer. Dat gemak is toch fijn? Bovendien zie je veel meer op die manier. Voor ons een reden om met een georganiseerde reis mee te gaan.”

Tijdens het gesprek wordt er hartelijk gezwaaid naar medereizigers die ze vandaag op de reünie weer gezien hebben. Jan gaat verder over de extra gezelligheid die kamperen in een groep hen brengt. “Na een reisdag samen een biertje drinken op de camping en de dag even ‘evalueren’. Het is leuk om elkaars ervaringen te horen. Als het dan tijd was om te eten, gingen we met z’n tweeën koken en een andere avond gingen we met een aantal mensen uit de groep naar het restaurantje op de camping. Net hoe het uitkwam en waar je zin in had. Met onze groep ging dat heel makkelijk.

Met die combinatie slaat ACSI precies de spijker op de kop. We hebben tijdens de rondreis wel onze vrijheid nodig hoor. En die ervaren we volop. Ook elke keer als we vanaf een camping naar de volgende plek reden. Vooral in Spanje weken we regelmatig af van de route. Dan namen we secundaire weggetjes om lekker wat extra rond te toeren. Er is toch tijd genoeg. In een leuk dorpje gingen we samen een terrasje zoeken of een stukje wandelen. Heel leuk en vooral ontspannen”. Elly vult aan; “mensen hebben dat beeld weleens hè, dat je achter elkaar aan moet rijden. Maar als dat zo was, zouden wij niet mee gaan”

Met de reisleiding hadden Jan en Elly het naar eigen zeggen enorm getroffen. Dat kwam omdat de historie van bezienswaardigheden heel goed in kaart werd bracht. En ze spraken ook nog eens perfect Spaans. Daardoor konden ze de belangen van de groep goed overbrengen aan de obers of aan de buschauffeur. “Verder genoten we van de vele lokale specialiteiten die op tafel kwamen. Geen standaard eten, dat vinden we leuk op vakantie”.

Als we vragen naar het hoogtepunt van de reis, is het voor de actieve reizigers moeilijk kiezen tussen Lissabon en de Douro vallei. Het wordt uiteindelijk toch het stuk langs de Douro in het Noorden van Portugal. “Het gebied is de oudste wijnregio ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het dal hebben we meerdere stops gemaakt bij de wijnboeren waar port gemaakt werd. Opmerkelijk vonden we dat ze heel anders te werk gaan dan wijnboeren in Frankrijk. De rit door het prachtige landschap was echt ongelofelijk: frisse groene kleuren, zonnig en continue allerlei hoogteverschillen”.

Tenslotte wil Jan nog de goede balans tussen rij-en rustdagen noemen. “Het is juist heel goed dat we af en toe ook een paar dagen op een camping zijn gebleven. Vanuit daar kun je nog van alles ondernemen als je wilt. Dat is de structuur die alle reizen kenmerkt die we met ACSI maken. Er is heel goed over nagedacht. Ik wil ook wel tot rust kunnen komen. Ook te veel kilometers op één dag rijden is niks voor ons. Dat neem je onderweg niks meer op, dat is zonde.

Op dit moment zitten we nog in dubio waar onze volgende kampeerreis naartoe gaat. Waarschijnlijk de nieuwe reis bij ACSI: Koninklijk Spanje, maar ook een wijnreis lijkt ons fantastisch. Maar Noorwegen,Griekenland en de Baltische Staten spreken ons ook aan. Dus ach, we denken er nog even over na".

Ziet u zo'n prachtige rondreis door Spanje en Portugal ook wel zitten? Bekijk het volledige programma.

  • 46 kampeerreizen met caravan, camper of alleen de auto 
  • Verrassende en gevarieerde excursies
  • ACSI Kampeerreizen is aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen en bij de Vereniging van ANVR-Reisorganisatoren. Meer info

     
  • ACSI Kampeerreizen is aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Meer info

     
  • ACSI Kampeerreizen is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Meer info