Eilandtour Corsica

Knusse groepsreis | - 19 dagen | vertrek 17 mei 202119 Tagen | Abreise 17 mei 2021
Het landschap weerspiegelt de mentaliteit van de Corsicanen: weerbarstig en onverzettelijk. Corsicanen zijn bereid om voor hun onafhankelijkheid te vechten. Sinds hun eiland in 1768 onder Frans bestuur kwam, is er verzet. Napoleon Bonaparte (geboren in Ajaccio) had een vergelijkbare mentaliteit. Maar het landschap heeft ook vriendelijke kanten, zoals de hagelwitte zandstranden en de Calanche-kliffen. Niet voor niets is de bijnaam van het eiland: Ile de Beauté. De Corsicanen zijn niet alleen eigenzinnig, maar ook heel vriendelijk.
 • Vestingstadje Bonifacio
 • Calanche-kliffen
 • Corte
Vanafab€ 1039

Data en Prijzen

Reisdetails

Knusse groepsreis | -
ReisduurReisedauer
19 dagen19 Tage
GroepsgrootteGruppengröße
Max. 15 equipes
Start - FinishStart - Ziel
Torre del Lago Puccini - Torre del Lago Puccini
Route afstandReiselänge
ca. 855 km
Nee
Wilt u meer weten over deze reis? Bekijk dan de presentatie van de ACSI Online Inspiratiedagen hieronder. Tussentijdse wijzigingen kunnen voorkomen. De informatie op ACSIreizen.nl is actueel en leidend.

Inclusief

 • alle campinggelden, elektriciteit
 • ferrykosten*
 • 5 excursies
 • 1 middagmaaltijd, incl. een drankje
 • 2 avondmaaltijden, incl. 2 drankjes en koffie (indien noodzakelijk incl. transfer)
 • begeleiding door ervaren reisleiding
 • routeboek en reisgids
 • reüniedag
 • 4 nummers ACSI FreeLife magazine
 • ACSI Campings Europa-app
 • Gratis annuleren bij code oranje (klik hier voor meer informatie)

Exclusief

Attentie* reissom incl. ferrykosten geldt voor: overtocht Livorno-Bastia v.v. (Corsica Ferries)
autolengte tot 5 m en tot 1,90 m hoogte
caravan/camper tot 7 m lengte en tot 3m hoogte
Gratis annuleren bij code oranje of roodHeeft een van uw reisbestemmingen binnen 2 maanden voor vertrek code oranje of rood vanuit de Nederlandse overheid? Dan kunt u uw kampeervakantie gratis omboeken of annuleren. Mocht ACSI Kampeerreizen genoodzaakt zijn uw reis vanwege code oranje of rood te annuleren, dan hoort u dat uiterlijk 4 weken voor vertrek.

Dagprogramma

DagTag
Dag 1Aankomst in Torre del Lago Puccini. ‘s Avonds het welkomstdiner.
Dag 2‘s Morgens naar Livorno, inschepen ferry naar Bastia, doorreizen naar Pietracorbara (ca. 60 km).
Dag 3Verblijf in Pietracorbara. Gelegenheid om Cap Corse te verkennen.
Dag 4‘s Ochtends busexcursie naar Bastia. We gaan naar de oude haven en met het toeristentreintje naar de citadel.
Dag 5-7Reisdag naar Calvi (ca. 120 km).
Busexcursie Calvi. ’s Morgens een stadswandeling in Calvi o.l.v. de reisleiders en in de middag vrije besteding.
Verblijf in Calvi.
Dag 8Reisdag naar Porto-Vecchio (ca. 200 km).
Dag 9Busexcursie naar het vestingstadje Bonifacio. Met het toeristentreintje naar de oude bovenstad die we o.l.v. een gids zullen verkennen. ’s Middags vrije tijd rond de gezellige haven en een boottocht.
Dag 10Verblijf in Porto-Vecchio.
Dag 11Reisdag naar Sagone (ca. 180 km).
Dag 12Busexcursie met lunch naar de rode Calanche-kliffen. Via de schitterende Gorges de Spelunca naar Porto aan de kust met de bizarre rotsen van de Calanche. Op de terugweg nog een stop in Cargèse.
Dag 13-14Verblijf in Sagone. Tijd ter vrije besteding.
Dag 15Reisdag naar Ghisonaccia (ca. 165 km).
Dag 16Busexcursie naar Corte. We gaan met het toeristentreintje naar boven en bezoeken o.a. het Musée de la Corse en de Citadel. Op de terugweg nog een wijnproeverij.
Dag 17Verblijf in Ghisonaccia. ‘s Avonds nemen we afscheid van Corsica met een gezellig diner.
Dag 18Reisdag naar Bastia, ferry naar Livorno en doorreizen naar Torre del Lago Puccini (ca. 130 km).
Dag 19Vertrekdag, einde van de reis.
FinishZiel

Reisleiders

Het is nog niet bekend welk reisleiderskoppel deze reis zal begeleiden.Noch nicht bekannt, welche Reiseleiter diese Reise begleiten werden.

Reisverhalen

Corsica: meer dan gewoon een zonovergoten eiland met pittoreske dorpjes!
, Antoinette le Rütte-Veringa en Wim Kanbier

We komen in Corsica aan met de boot in mist en regen. Naar de eerste camping rijden is best moeilijk, maar ben je een paar dagen op het eiland, merk je hoe bijzonder alles is. Geen uitzicht is hetzelfde. Het is er ruig, erg mooi, weids en nooit saai.

De zon kan er wel degelijk uitbundig schijnen, zodat de excursies niet in het water vallen: een heerlijke temperatuur! Waar we ook komen; het is zeer verrassend. De dorpjes zijn gezellig en typisch Frans, de grotere steden ademen de sfeer van Napoleon. De kust met de wachttorens is schitterend! Wij kunnen ons verdiepen in de plantengroei en vinden bijzondere soorten. Vooral de bomen zijn prachtig. En als je het dan ook treft met de reisleiding en de groep van reizigers, kan er niets meer stuk!

Corsica, la petite douche France
, Frank en Leonie Broekman

De reis start op 27 mei op de verzamelcamping Italia in Torre del Lago Puccini, met ruime staanplaatsen, prima sanitair en een goed restaurant. Door het mooie weer was de overtocht de volgende morgen met de Moby Vincent als een mini-cruise. Op het op dek was het goed toeven en werd al uitgebreid met elkaar kennis gemaakt. Na 2 uur varen waren de contouren van Noord-Oost Corsica al zichtbaar en kwam Bastia steeds dichterbij.

De route was adembenemend

De ontscheping ging vlot en we waren snel op de 1e camping bij Porte Vecchio, waar we een ruime plaats kregen. Vanaf camping La Vetta, met o.a. een prachtig zwembad, bezochten wij zowel Porte Vecchio als Bonifacio, steden met zeer veel historie en een kust met indrukwekkende krijtrotsen en vergezichten.De rit naar de 2e camping bij Porticcio was fraai, alleen jammer dat er door het slechte weer niet veel te zien was. Camping Benista was qua aanzicht prachtig, maar de plaatsen waren wat kleiner en het sanitair minder modern. Het zwembad, het fraaie Ajaccio en de prachtige dagtocht via Sagone, Vico, Col de Vergio, Evisa, Porto en Cargèse, maakte alles weer goed. Prachtig uitzicht onderweg op wegen vaak niet veel breder dan de bus; de route was adembenemend.Een behoorlijke proef

De volgende verplaatsing via 3 passen naar Corte, was voor alle deelnemers een behoorlijke rij-proef, die echter door allen goed werd doorstaan. Het improviseren voor 25 plaatsen met weinig stroom op camping Restonica bracht de hele groep echt dichter bij elkaar. De vroegere hoofdstad van Corsica met z’n vele restaurantjes was op loopafstand en de treinrit vice-versa Vizzavona was geweldig. Het wegvallen van 1 extra verblijfsdag was jammer, naar onze mening hadden we ook direct vanaf Porticcio naar onze voorlaatste camping bij Calvi mogen rijden.Vanaf Corte stonden we al rond 12.00 uur op Camping Le Pinède bij Calvi; een fraaie camping op loopafstand van het strand, met zwembad en keurig sanitair. De middagexcursie naar Calvi was een hoogtepunt; ook Calvi en omgeving is het zeker waard om langer op een camping te blijven.Een toetje met slagroom

De laatste camping bij Moriani Plage was figuurlijk een toetje met slagroom. Camping Merendella had o.a. ruime plaatsen pal aan het strand met voor een deel nieuw sanitair. Vanaf de camping zijn er prachtige tochten te maken. Ook op Merendella kan men meerdere dagen van Corsica genieten.De laatste reisdag ging weer via de ferry, waar het een heel gedoe was om iedereen aan boord te krijgen; meerdere auto’s moesten apart van de caravan 1 of 2 dekken hoger staan, maar daarna deed de zon z’n uiterste best om al varende alle indrukken van Corsica nog een extra kleurtje te geven. We kwamen in de schemer op camping Italia terug, waar we nog 2 nachten bleven en zelfs nog konden genieten van het gloednieuwe zwembad, welliswaar tegen betaling. Na het afscheids-diner ging ieder op zondag 14 juni z’n eigen weg.Onbezorgde vakantie

Samenvattend, was onze 1e ACSI-groepsreis een prettige ervaring, vooral door de professionele leiding van Bertram en Marja Laurier met de welkome assistentie van Betsie Scholten, die als een soort vliegende keepster overal aanwezig was. Heerlijk dat er onderweg niet veel te regelen viel. Zomaar alle campings op en af kunnen rijden, gereserveerde ferries, excursies, diverse lunches en diners; het was een bijna onbezorgde vakantie waar we met heel veel plezier op terugkijken.


Onze indruk van dit prachtige eiland was overweldigend
, Freerk en Jikke Klopstra

Na enthousiaste verhalen van onze kinderen en familie, besloten ook wij “de oversteek” te maken naar Corsica. Hoewel we volgens deze families best op eigen gelegenheid de reis konden maken, besloten we toch om “lekker te leunen” en boekten wij de Corsica-reis bij ACSI.


Op 27 mei 2009 verzamelde de groep zich in Torre del la Puccini. Hier werden we verwelkomd door ons enthousiaste reisleidersechtpaar Bertram en Marja Laurier en als assistent-reisleidster werd Betsie Scholten voorgesteld. De volgende dag moesten we al voor dag en dauw vertrekken naar Livorno voor de overtocht. Alles verliep erg vlot en na wat gepuzzel met het rijden door Bastia, kwam de hele groep behouden aan op onze eerste camping in Porto Vecchio. Van hieruit bezochten wij de citadel van Porto Vecchio en maakten we de excursie compleet met een boottocht langs de calanches naar het schitterende Bonifacio. Na 4 dagen hier te zijn geweest, vertrokken we op maandag naar Porticcio. Jammer genoeg was het die dag slecht weer en misten we veel van de prachtige vergezichten, maar dat werd op de volgende dagen ruimschoots goedgemaakt.Kliffen en baaien

Een excursie naar de rode calanche kliffen was werkelijk onbeschrijfelijk mooi. Bij iedere draai in de weg had je een ander zicht op de kliffen of zag je een baai. Onze “trektocht” over het eiland ging verder, via de Col de Vizzavona kwamen we in Corte terecht. We verbleven daar op een leuke kleine camping, waar vandaan je zo de stad met zijn citadel inliep.'Thuis' zijn op de camping

Hierna was Calvi ons volgend reisdoel. Weer voelden we ons enorm verwend. La Pinède was een schitterende camping, gelegen aan zee en tegen de stad. Met enige spijt verlieten we Calvi voor de laatste Corsicaanse camping Merendella in Moriani-plage. Al snel waren we “thuis” op deze geweldige camping. We stonden er werkelijk pal aan zee. Het weer was geweldig, dus er viel eigenlijk niets meer te wensen. Zelfs een eventuele laatste wens werd ruimschoots vervuld met een werkelijk unieke excursie naar Cap Corse, met weer een heel ander landschap en beeld.Overweldigend

Onze indruk van dit prachtige eiland was overweldigend. Met pijn in onze harten maakten we ons dan ook op voor de terugweg via Bastia, Livorno opnieuw naar Torre del la Puccini, waar deze reis ook was begonnen. Achteraf was de keus om deze reis met ACSI te maken volgens ons een goed besluit. Gedurende deze reis kwamen we er achter dat “vele deuren”, (campings) zeker zo vroeg in het jaar, speciaal voor ACSI opengaan. Ook de genoemde excursies, zouden we dan waarschijnlijk niet gemaakt hebben. Uiteraard heeft ook het gezelschap van het reizen met een (leuke)groep en een geweldig leidersteam, zo zijn voordelen. Zo kon je geheel vrijwillig deelnemen aan een gezamenlijke barbecue en niet te vergeten de jeu de boules wedstrijden.Al met al heeft deze reis ons een erg goede indruk gegeven van al het moois dat Corsica te bieden heeft.


Een schitterende Corsica reis
, Reisleidersechtpaar Karel en Marianne de Rooij

De reis gaat van start op 27 mei 2008 in Pacengo di Lazise aan het prachtig gelegen Gardameer. Dit is een mooi beginpunt van de kampeerreis. Via Pisa met zijn onovertroffen Piazza Miracoli gaan we naar Livorno voor de overtocht naar Corsica.

Bij het naderen van de kust van Corsica beleef je soms al de eerste kennismaking met het eiland en ruik je af en toe, vooral in het voorjaar, de maquis van het eiland. Corsica, ook genoemd Ile de Beauté ( eiland van schoonheid), is werkelijk een pareltje in de Middellandse zee. Maar Corsica is meer dan dat. Het is één van die weinige plekken in de wereld met karakter. De geschiedenis door de eeuwen heen is ook al indrukwekkend door de strijd tegen de overheersers met vooral de vader des vaderlands Pasquale Paoli als leider. Als we in Bastia van boord gaan rijden we langs de oostkust naar Porto Vecchio waar we al een heel mooi stukje van Corsica gaan verkennen.Natuur en stranden

De bergen zoals het mooie Bavella massief, bij Corte de Restonica kloof, de bergen achter Calvi zijn enkele aanraders. Om Corsica echt te zien en te proeven is een wandeling in de bergen fantastisch en overweldigend. De wandelroute GR 20 wordt niet voor niets als mooiste route van Europa vermeld. Ook de stranden gelegen aan de baaien met als grote toppers het strand van Palombaggia 10 km. ten zuiden van Porto Vecchio en de Callanches bij Porto zijn indrukwekkend.Naar Bonifacio, Les Callanches en Cap Corse

Om het eiland goed te zien maken we vanzelfsprekend bustochten. In Bonifacio is het genieten in een van de oudste steden van het eiland. De excursie door de bergen met uiteindelijk de Callanchekust, het mooiste stukje Corsica is adembenemend. Op Cap Corse, de duim van Corsica slinger je met de bus langs kustwegen met schitterende uitzichten. Ook de beide grote plaatsen Bastia en Ajaccio, als Napoleons geboortestad, worden niet vergeten. Een eiland om nog eens naar terug te keren In Pisa nemen we afscheid van elkaar. We hebben veel van Corsica gezien. Wij denken dat velen onder ons nog wel eens terugkeren. Wij, het coördinerend reisleidersechtpaar, zijn na vele jaren Corsica nog steeds verliefd erop en wensen u een fijne vakantie.

Met ACSI Kampeerreizen naar Corsica
, Leny Vlas

We hadden nog nooit eerder een dergelijke, georganiseerde caravan/camperreis meegemaakt totdat we van Anneke en Martien hoorden dat ze dit jaar met ACSI naar Corsica zouden gaan. Naar Córsica? Daar wilde mijn man al jaaaaaren heen maar dat was er nog niet van gekomen. “Nou,” zeiden ze, “waarom gaan jullie ook niet mee, er is vast nog wel plaats.”

Zo reden we dinsdag 2 juni van Florence naar Camping Italia in Torre del Lago Puccini, niet ver van Pisa. Het daar verzamelen voor de reis vonden we al meteen een voordeel: konden we eerst nog een aantal dagen naar Florence. We zaten toch in de buurt en als pensionada hebben we tenslotte tijd zat.Ondertussen hadden we bericht gekregen dat ons begeleidend echtpaar, Frans en Annie Truwant, met pech langs de weg stonden en op een vervangende auto (met trekhaak!) stonden te wachten. Ze hadden nog 400 km te gaan… Waarschijnlijke aankomst: eind van de middag van 3 juni. Dat lukte en om 19.00 uur hadden we ons eerste kringgesprek waar we met onze medereizigers kennis maakten.Zo te zien en te horen, zouden we het wel met elkaar kunnen vinden en dat bleek ook zo. We waren met 15 koppels inclusief Frans en Annie. Een gezelschap van bijna alleen maar gepensioneerden, behalve Luck en Wilma. Zij waren onze benjamins en voor het eerst zonder hun 5 dochters op vakantie.Het ruige bergachtige eiland

ja, en hoe is het verder gegaan? Veel gezien van dit ruige bergachtige eiland waarvan op de hoogste toppen (de hoogste is 2700 m.) nog sneeuw lag en de flanken begroeid zijn met de ondoordringbare maquis. Veel gehoord van Frans die ons een aantal keren meenam voor een stadswandeling. Hij wist heel veel te vertellen over al het moois en bijzonders op dit eiland dat trots is op zijn beroemde afstammeling Napoleon. Je komt hem dan ook op veel plaatsen tegen.De wens voor onafhankelijkheid van Frankrijk zag je aan de leuzen in graffiti en aan de kogelgaten in veel wegwijzers. Soms spannende routes naar een volgende camping, zoals die in Corte in het binnenland (hier en daar behoorlijk steil en bochtig), maar altijd mooie met nu en dan prachtige panorama’s en zicht op pittoreske bergdorpjes. Eeuwenoude steden/stadjes met hun citadel die erboven uit steekt. De drie gezellige gezamenlijke diners, een paar keer samen eten in een grote kring op de camping waarbij ieder voor zijn eigen potje zorgde.Vrijheid

Als je dat wilde, kon je mee met de drie excursies, maar je had de vrijheid om je eigen programma te maken. Frans had daarvoor A4-tjes vol tips en routes (naar o.a. watervallen) gemaakt en onder de ACSI-paraplu opgehangen. Wilde je alleen maar lekker lui genieten van het bijna dagelijks prachtige weer dan kon dat ook op een van de stranden bij Porto Vecchio, Calvi of Moriani Plage. Bij deze laatste 2 plaatsen lag de camping zelfs aan het strand. Of je ging gezellig winkelen of mosselen of wat dan ook eten of een wijntje drinken op een terrasje.Er waren medereizigers die in Porticcio een boot hebben gehuurd voor een dag varen in de Golf van Ajaccio en reizigers die in Calvi meegingen op een tocht met een catamaran langs de prachtige ruige kust. Wijzelf hebben nog een duik gemaakt bij Porticcio: met een zicht van wel 20 meter zwommen we op zo’n 15 m. diepte tussen enorme, mooi “begroeide” rotsblokken  met scholen vis waaronder één met barracuda’s, een paar prachtig gekleurde naaktslakjes, kreeft enz. Het mooiste vonden wij de octopus die de stenen, door onze gids voor zijn hol weggehaald, weer met zijn vangarmen teruglegde.Excursie

Ik hield een dagboek bij en hieronder volgt mijn verslag van de busexcursie vanuit Porticcio door de bergen naar Evisa, Porto, de Calanche-kliffen en Cargèse.“Over een niet zo steile weg reden we via de grote baai van Sagone het binnenland in. Daar werd het anders: een smalle, bochtige weg omhoog en de chauffeur moest nu en dan heel voorzichtig manoeuvreren. Soms moest hij uitwijken voor een stuk weggezakt wegdek of varkens! Maar het was voor ons heerlijk ontspannen: niet zelf rijden, alleen maar genieten van het bijzondere landschap. We reden door een van de mooiste bossen van Corsica en via een col (1500 m) zakten we een beetje af naar het bergdorp Evisa voor de koffie. Toen weer verder naar Porto.De kronkelige weg voerde ons omlaag met zicht op een werkelijk schitterende ruige roze bergwand, in feite de wand van een canyon die door de rivier Aïtona is uitgesleten. In het begin reden we min of meer op gelijke hoogte met de toppen maar hoe dichter we bij Porto kwamen en dus lager, hoe meer de toppen boven ons uitstaken. Het “oh, wat mooi” was niet uit de lucht en mijn camera maakte overuren (niet alleen die van mij).Geleidelijk kwam de prachtige baai van Porto in zicht. Porto of La marine d’Ota. Het stadje Ota zagen we ook liggen. Volgens Frans heeft het landbouw maar kunnen de produkten niet over land vervoerd worden en had het dus een haven nodig. Vandaar. In Porto hadden we een korte stop van een half uur. De golf wordt gedomineerd door een oude Genuese vestingtoren zoals er zoveel op Corsica zijn. Achter het stadje is een moderne jachthaven. Daarna reden we een stukje terug en links omhoog naar een restaurant voor de lunch op een terras.Min of meer verzadigd gingen we verder, op weg naar wat het mooiste stuk van de kust van Corsica moet zijn: de Calanches-kliffen. We reden bocht na bocht weer omhoog en zagen de Golf van Porto beneden ons steeds kleiner worden en tenslotte uit het zicht verdwijnen. We reden het gebied van de Calanches binnen. Imponerend met zijn ruige, steile, scherpgetande en gegroefde rotsen/bergen, roze, hoog.Je verwondert je over de kracht van wind en water die in de loop van miljoenen jaren dit hebben doen ontstaan. Je kon er je fantasie erop loslaten: schildpad, hond, olifant? Vooral tijdens de wandeling van een half uur bij Piano. Daarna pikte de bus ons weer op en reden we naar de volgende stop: het stadje Cargèse.Dit stadje heeft als bijzonderheid dat het een katholieke kerk heeft en een Grieks-orthodoxe er tegenover! Er zit een hele geschiedenis aan vast maar voor ons was het vooral boeiend de Grieks-orthodoxe kerk van binnen te zien. De bouw maar ook het interieur is anders dan bij een katholieke kerk. Heel interessant en mooi! Van het stadje zelf viel me de goot voor het regenwater op midden in de straat en de stoel waarvan de achterpoten korter waren dan de voorpoten zodat je op die hellende straat toch recht kon zitten! En dan overal die overdaad aan prachtige kleurrijke bloemen. Toch wel een hele mooie tijd om hier te zijn.Uiteindelijk kwamen we via de Baai van Sagone weer terug op de camping. Prachttocht!”Geweldig

Wat kan ik nog meer vertellen. We hebben (maar dat is persoonlijk) ook ontzettend veel gelachen. Weer terug in Torre del Lago Puccini was het laatste kringgesprek “met gebak van Annie” deels onder de paraplu. ’s Avonds hadden we het afscheidsdiner in het restaurant op de camping met daaraan voorafgaand een “aangeklede borrel” van ACSI.Allemaal heel gezellig vooral door de uitmonstering van Luck en Wilma, door Anneke die alle ingeleverde rijmelarijen met Frans en Annie in de hoofdrol aan elkaar praatte, regelmatig onderbroken door de ludieke yell: “ Aaah may, aaah may, ik rij in een Hyundai!!” (hun vervangende auto). Als dank voor hun inzet kregen ze een Corsicaanse knapzak met inhoud. Geweldig toch?


Kampeerreis door Corsica: "We hebben overal aan geproefd"
,

Door gebruik te maken van onze website, stemt u in met het gebruik van cookies overeenkomstig ons Privacy- en CookieStatementAuf dieser Website verwenden wir Cookies gemäß unserer Cookie-Richtlinien und unserer Datenschutzerklärung. Durch den Besuch dieser Website erklären Sie sich damit einverstanden.Ok