Kroatië

Rondreizen | - 23 dagen | vertrek 9 september 202323 Tage | Abreise 9. September 2023
Huisdier: Ja
Inspanning: Normaal
Tijdens deze adembenemende reis door Kroatië staan onder andere een bezoek aan het piratenhavenstadje Omiš en een boottocht naar de Cetina-kloof op de planning. Ook een busexcursie naar Pula, een boottocht naar Nationaal Park Kornati en een tour door Dubrovnik ontbreken niet. Tevens verblijven we op een camping nabij de beroemde Plitvicemeren, zodat u dit schitterend natuurfenomeen op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Kortom, u kijkt uw ogen uit in de bijzondere natuur en de levendige steden. Kroatië zal uw hart veroveren. Dobrodošl, oftewel welkom!
  • Split, Dubrovnik en Pula
  • Boottocht Krk en Kornati-Archipel
  • Omiš en boottocht Cetina-kloof
Vanafab€ 1349

Geen eigen caravan of camper?

Boek hier je camper via ACSI Kampeerreizen!

Startdata

Reisdetails

Rondreizen | -
ReisduurReisedauer
23 dagen23 Tage
GroepsgrootteGruppengröße
Max. 24 equipes
Start - FinishStart - Ziel
Bled - Fažana
Route afstandReiselänge
ca. 1505 km
Ja
Normaal

Inclusief

  • Alle campinggelden, elektriciteit
  • 6 excursies
  • 4 middagmaaltijden, inclusief een drankje
  • 4 avondmaaltijden, inclusief 2 drankjes en koffie (indien noodzakelijkinclusief transfer)
  • Begeleiding door reisleidersechtpaar
  • Reisservice-app incl. routes
  • Reüniedag
  • 4 nummers ACSI FreeLife magazine

Exclusief

  • Reserveringskosten
  • SGR-bijdrage
  • Fooien
  • Verzekeringen
  • Brandstofverbruik
  • Douchemunten
  • Tolgelden
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
HuisdierenHuisdieren zijn toegestaan, behalve tijdens excursies en gezamenlijke maaltijden.

Dagprogramma

DagTag
Dag 1-2Aankomst in Bled. ‘s Avonds ons welkomstdiner.
We verblijven op een camping aan de voet van de Julische Alpen, aan het Meer van Bled.
Dag 3-6Reisdag naar Krk (ca. 215 km). We kamperen op het gelijknamige eiland met prachtige baaien en pittoreske plaatsjes. We maken hier een bootexcursie inclusief vispicknick rondom het eiland.
De laatste dag in Krk hebben we ‘s avonds een gezellig diner met muziek.
Dag 7-8Reisdag naar en verblijf in Plitvička jezera (ca. 195 km).
Met een pendelbus kunt u naar de beroemde Plitvicemeren en watervallen.
Dag 9-13Reisdag naar Seget Vranjica aan de mooie Adriatische kust. Onderweg kunt u het Krka Nationaal Park bezoeken (ca. 230 km).
We blijven een aantal dagen in Seget Vranjica. U kunt per boottaxi naar Trogir.
Op de tweede dag in Seget Vranjica hebben we ‘s avonds een diner.
De dag erna gaan we op busexcursie naar Split. We maken een stadswandeling door de
oude stad (binnen de muren van het voormalige Paleis van Diocletianus) en we bezoeken de Galerija Meštrović.
We reizen ook een dag per bus naar Omiš, ooit de thuishaven van piraten. Na een wandeling door het oude stadje gaan we naar de monding van de Cetina-rivier voor een boottocht naar de Cetina-kloof. Hier lunchen we gezamenlijk.
Dag 14-16Reisdag naar Ston op het schiereiland Pelješac (ca. 230 km).
De volgende dag bezoeken we Dubrovnik, de parel van Kroatië. We maken een begeleide stadswandeling door het oude centrum en over de muren.
Tijdens ons verblijf in Ston heeft u de gelegenheid om Pelješac te verkennen en naar Korčula (geboortestad van Marco Polo) over te varen.
Dag 17-19Reisdag naar Jezera (ca. 265 km).
We maken een bus- en bootexcursie inclusief lunch naar het Nationaal Park Kornati: een unieke archipel van 89 eilanden in kristalhelder water.
Hierna verblijven we in Jezera en heeft u de gelegenheid om de nabijgelegen stad Šibenik te bezoeken.
Dag 20-22Reisdag naar en verblijf in Fažana (ca. 370 km) op het schiereiland Istrië.
We maken een busexcursie naar Pula, waar we kennismaken met het roemrijke Romeinse verleden. Na onze lunch gaan we naar het schilderachtige Rovinj.
De volgende dag heeft u tijd om de mooie baaien en de romantische stadjes van Istrië te ontdekken. ‘s Avonds ons afscheidsdiner.
Dag 23Vertrekdag, einde van de reis.
FinishZiel

Reisleiders

Stanley Verbeek & Joyce Kolen

Samen zijn wij 35 jaar geleden begonnen met kampeervakanties. Vroeger waren dat vakanties met de tent, sinds een paar jaar kamperen wij met de caravan. Wij kamperen in Europa en dan vooral in landen waar de zon schijnt. Niet voor strandvakanties, maar voor natuur en cultuur.
Vroeger waren dit vakanties in landen als Frankrijk en Spanje, de laatste jaren kamperen en wandelen wij in de bergen van Noord-Italië en Oostenrijk. Ook zijn wij met de ferry naar de eilanden Corsica, Sardinië en Elba gereisd om daar te kamperen.
Wij houden er van om tijdens onze kampeervakanties steden te bezoeken en cultuur te snuiven. Prachtige steden met een rijke historie, zoals Parijs, Barcelona, Praag, Berlijn, Wenen, Milaan en Venetië hebben wij bezocht.
Wij hebben zin om samen met de gasten een onvergetelijke kampeerreis te maken. Samen genieten van de omgeving, van natuur en cultuur van het land, van alle uitstapjes en met elkaar ervaringen delen en plezier maken. Wij willen hier als reisleiders graag voor zorgen.

Lees meerWeiterlesenVertrekdataAbreisedatum 9 september 2023 9. September 2023

Reisverhalen

Kroatië, parel aan de Adriatische Zee
22 september 2018, Marja en Bertram L

Een groot deel van de gasten is al een aantal dagen voor aanvang van de reis gearriveerd op camping Bled in Bled, Slovenië. De sfeer is sprookjesachtig. Een wandeling of fietstocht rond het meer is daardoor puur genot.

Bled zelf ligt aan de overkant van het meer, 3 kilometer verderop. En het kasteel van Bled ligt halverwege op de linker oever. In de omgeving zijn voor mensen met sportieve fietsen ook verschillende andere fietstochten uitgezet. Op zaterdagavond wordt er ter ere van het 1000 jarig bestaan van Bled vanaf het kasteel een spectaculair vuurwerk afgestoken.

Na de gezamenlijke kennismaking en het welkomstdiner vertrekken we naar onze eerste bestemming in Kroatië, naar een camping bij de Plitvice Meren. Je kunt zo vanaf de camping met een bus naar de meren. De Plitvice Meren staat bekend om de meren en watervallen. Bij de entreeprijs van het park is ook de tocht met een fluisterboot inbegrepen. Je kunt uren dwalen langs de oevers van de meren en de watervallen. De watervallen lopen uiteen van klein en lieflijk tot immens groot en imposant. Het is soms moeilijk kiezen wat je het eerste op de foto zet. Daarna gaat het via een bergroute met soms slechte wegen naar de kust, om precies te zijn naar Primosten. Onderweg zien we regelmatig sporen van de laatste oorlog: kapotgeschoten huizen, verlaten dorpen en veel nieuwe begraafplaatsen. Op andere plekken wordt nog volop gebouwd aan een nieuwe toekomst.

Onze bestemming, camping Adriatic ligt op twee kilometer van het oude centrum van Primosten. De camping heeft een eigen strand aan de azuurblauwe zee. We gebruiken het strand volop en het zeewater is weliswaar nog fris, maar voor diverse mensen toch al warm genoeg om in te zwemmen. Het oude centrum van Primosten is gelegen op een schiereilandje. Het stadje is nog authentiek en ademt de sfeer van het verleden. Op het gezellige plein is 's avonds een diner op het terras van een van de sfeervolle restaurantjes.

Vanaf de camping bezoeken we Split. Allereerst gaan we naar de galerij van Ivan Mestroviç, de bekendste beeldhouwer van Kroatië. Mestrovi staat bekend om zijn levensechte vrouwenbeelden en zijn religieuze werk. Overal in het land kom je beelden van zijn hand tegen. Daarna verkennen we met een Nederlandstalige gids het oude centrum van Split. Het oude centrum heeft zich ontwikkeld binnen de muren van het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus, die rond 300 na Christus leefde. Op de terugweg naar de camping is er nog gelegenheid om het centrum van Trogir te verkennen. Trogir ademt met zijn nauwe straatjes en pleinen de sfeer van een openluchtmuseum. Dan gaat het via de kustweg, de Magistrale, naar Ston. Ston staat bekend om zijn mossel- en oesterkwekerijen en de 6 kilometer lange muur tussen Ston en Mali Ston. De muur is ooit gebouwd om ondermeer het bezit van de zoutpannen bij Ston te beschermen.

De camping in een olijfboomgaard is uitstekend gelegen voor uitstapjes naar de eilanden Mljet, KorÄula en PeljeÅ¡ac. Ook kun je hier vandaan naar Mostar. Vanaf de camping gaat een excursie naar Dubrovnik. Na de oorlog is de stad weer in oude glorie hersteld. Het centrum is gewoonweg een pareltje. Ook hier vertelt een Nederlandstalige gids over de geschiedenis van de stad. Na de rondleiding die eindigt in het Paleis van de Rectoren volg een wandeling over de oude stadsmuren. Vanaf de stadsmuren zien we de stad vanuit een compleet ander perspectief. Ook zijn er vanaf de stadsmuren prachtige vergezichten over de Adriatische Zee.

Daarna gaan we via de Magistrale naar de badplaats Zaton, naar camping Holiday Village. Deze camping is een van de topcampings van Kroatië en heeft in de afgelopen jaren dan ook verschillende prijzen gewonnen. De gasten genieten van het strand, het dorpje Nin met zijn kleine kathedraal en de stad Zadar met zijn mooie historische centrum en waterorgel. Op de camping geniet iedereen van een uitstekend diner, dat wordt opgeluisterd met zang en muziek van een uit vier personen bestaande folkloregroep.

Vervolgens gaat de reis naar een door een familie gerunde camping op Krk. De campingeigenaren maken en verkopen eigengemaakte wijn en olijvenolie. De wijn wordt ook rijkelijk geschonken tijdens een diner met livemuziek. Tijdens en na het diner wordt er volop gedanst. Het stadje Krk met zijn oude centrum en haven liggen op loopafstand. De haven is ook thuishaven voor enkele vissersboten die dagelijks een verse lading sardientjes en makreel brengen. Op een van de dagen is er een boottocht ten zuidwesten van het eiland Krk. De schipper leidt ons langs ruige kusten en dromerige baaien. We meren aan bij een onbewoond eiland voor een vispicknick. Voorafgaand aan de maaltijd is er volop gelegenheid om te wandelen, te zwemmen of gewoon te genieten van de plek. De maaltijd bevat uiteraard volop vis. Deze vis bestaat uit verse sardientjes uit Krk, ingelegd in zout en met uien, en uit makreel, die in ruime mate is verwerkt in een stoofpot met ondermeer wortel en kool. Uiteraard gaat het eten vergezeld van de eigengemaakte wijn van de camping. Tijdens de vaart terug naar de camping wijst de schipper ons nog enkele zeer zeldzame witkopgieren.

Tot slot gaat de reis naar het toeristische Istrië. Hier staan we weer op een van de beste campings van het land. De zee ligt op slechts enkele tientallen meters en aan zee zijn terrassen aangelegd met ligstoelen om te genieten van het mooie weer en de schitterende uitzichten over zee. 's Avonds is er in het restaurant het afscheidsdiner. Dit is de laatste gelegenheid om van elkaars gezelschap te genieten. Na het diner nemen we afscheid van elkaar, waarop de volgende ochtend iedereen zijn eigen weg weer gaat, vol met goede herinneringen aan een bijzonder mooi land met vriendelijke en behulpzame mensen en met nieuwe kennissen en vrienden.

Een raak schot
, Hans en Suus Sitter

Als je zoals wij nog nimmer in Kroatië, of het toenmalige Joegoslavië, bent geweest zijn de verwachtingen enigszins hoog gespannen, toen we intekenden voor de ACSI-reis naar deze regio. Mede naar aanleiding van de problematiek die de Balkan ongeveer twee decennia geleden nog zo zeer teisterde. Twee lichte reizen naar Kroatië werden aangeboden. De eerste in het voorjaar, de tweede in september. De prijsstelling samen met de kredietcrisis zijn er mogelijk de oorzaak van dat het enthousiasme voor deze reis zó groot was dat de ACSI er meteen maar een drietal aan toevoegde. Wij hadden gekozen voor die van 27 augustus tot 16 september. Het werd onze derde reis met de ACSI.

Het begon allemaal in Bled in Slovenië (Slowenija), een toeristisch stadje aan het wonderschone “ Meer van Bled”, waar toevallig of niet, op dat moment de wereldkampioen-schappen roeien werden gehouden. Ook van de aanloop daarvan konden we voor het begin van de reis volop genieten. Het was er een drukte van belang. Wilden we dat niet, dan was er genoeg te zien in Bled zelf en de prachtige omgeving ten Westen daarvan.



Mooi en schoon sanitair

Onze verwachtingen werden ruim overtroffen toen we de eerste camping “Borje” in Kroatië binnenreden. Vrij gaan staan op de ruime plaatsen tussen de bomen. En verwonderd keken we onze ogen uit naar het ongewoon mooie en schone sanitair. Marmer en spiegels in overvloed. Maar we kwamen daar natuurlijk vooral om de “Plitvice Meren”, die op het Werelderfgoed van de Unesco staan, te bezoeken.



En die rondgang per bus, benenwagen en boot deed de ogen bijna uit hun kassen rollen. Kristalhelder water dat onder de planten uit de wanden spuit in een lager gelegen meer. We hadden er de hele dag voor over om dat natuurverschijnsel in ons op te nemen. En ondanks de grote toeristische belangstelling heerste er een grote rust en stilte. Het leek wel of de mensen nier hardop dorsten te praten.



Omdat het Westen van Kroatië vrij smal is speelt het allergrootste deel van het toerisme zich af langs de Adriatische kust. Zo ook had de ACSI gekozen om het vervolg van de reis in grote lijnen langs deze kust te laten verlopen. En de stadjes waarbij de campings waren gekozen werden naar het Zuiden toe steeds fraaier en ook klassieker. Via Primosten reden we naar Split en Trogir. Deze steden werden met de groep bezocht. En er was een Nederlands-sprekende gids die de groep door het overgebleven deel van de oorspronkelijke vestingstad Split voerde. Trogir mocht er bepaald ook zijn.



Het uiteindelijke zuidelijkste “eindstation” was een camping ongeveer 40km ten Noorden van Dubrovnik. In onze ervaring eigenlijk de gezelligste camping, mede door haar ligging aan het eind van een kleine baai en met een prachtig zandstrand.

Over het bezoek aan Dubrovnik zouden vele pagina’s tekst geweid kunnen worden. Ook hier weer een ommuurde vestingstad, waar de oorspronkelijke muur rond het oude centrum in volle glorie bewaard is gebleven. En ook hier de nodige interessante bouwwerken die zowel aan de buitenzijde als van binnen de moeite waard waren voor een bezoek.



Ston

Tussendoor ging een groot deel van de groep gezamenlijk een bezoek brengen aan het 20 jaar geleden grotendeels verwoeste, maar ook weer herbouwde en gerestaureerde stadje Mostar in Bosnië-Herzogenwina. Dáár bemerkten we – helaas - nog iets van de negatieve rivaliteit tussen de Christelijke- en de Moslimbevolking, ieder op eigen oever bezijden het riviertje.



Na een aantal dagen in Ston, naar onze mening had dat nog wel iets langer mogen duren, weer over de prachtige kustweg naar achter-eenvolgens Zaton / Zadar (een supergrote camping met een heuse winkelstraat, drie zwembanden en diverse restaurants!) naar Krk, een eiland dat via een tolbrug met het vasteland is verbonden. Strandcampings te over! Maar de ACSI had voor deze reis een camping uitgekozen voor een aantal dagen, die niet direct aan zee lag. Gelukkig maar, want langs dat water was het wel erg druk.



Het einddoel was een “hypergrote” camping bij Umag. Daar mochten we na een einddiner afscheid van elkaar nemen. Ieder ging zijns of haar weegs, de meesten huiswaarts.



''Een raak schot"

Evaluerend na ons eerste bezoek aan Kroatië kwamen we tot de conclusie dat dit land moderner is dan door ons verwacht. Veel oorlogsschade is inmiddels in die pakweg vijftien jaar tot heden weggewerkt. Opvallend was, dat, zomaar een klein voorbeeldje, tot in de kleinste horecagelegenheden het sanitair prima verzorgd is en het bedienend personeel vriendelijk ook wanneer veel toeristen een beroep op hen deden. En toen de reisleiding, Hennie en Wilma Willemen, dan ook nog het programma flink uitbreidde, stemde dat de deelnemers tot volle tevredenheid. Waarvan acte! Kortom, alles bij elkaar opgeteld kan rustig gesteld worden deze ACSI-reis “een raak schot” was.

Een reis met veel hoogtepunten
, Een reis met veel hoogtepunten

Wij verzamelden bij Camping Bled in Slovenië. Maandag gingen wij op weg met 23 koppels, een zeer divers gezelschap. Met deze reis heeft de ACSI weer een bestseller gescoord en wij vrienden voor het leven.

De zondag was een dag met veel regen en 's avonds een gezamenlijk diner. Maandag vertrokken wij allen aan een reis met een fiks aantal kilometers via Ljubljana en Novo Mesto naar Plitvicka Jezera. Daar op camping Borje een plekje gezocht op het oneffen en natte terrein. Een camper liep vast in het gras en dat liep uit op een spontane samenwerking..

De volgende dag was een ieder vrij om naar de Plitvice meren te gaan. De camperaars en anderen konden met een bus voor 20 Kuna (€3.-) naar het park gebracht worden. Dit werd door velen gedaan en het is absoluut de moeite waard. Wat een overweldigende natuur en toch zeer rustgevend. Veel kilometers gelopen maar ja, de dag erna zaten we weer 250 km in de auto. Als eerste reisgroep verloopt niet alles gladjes, maar de groep na ons heeft daar weer baat bij gehad.

Toen gingen we op weg naar Primosten aan de kust. Tijdens de reis langs de Bosnische grens hebben wij nog veel oorlogsschade gezien. Onder andere veel kogelgaten en verlaten dorpen.

Gelukkig deed een prachtige terrassen camping aan de Adriatische Zee deze beelden snel vervagen. Van hieruit is een excursie gemaakt naar Split. Onder leiging van een gids hebben wij veel informatie gekregen over het Romeinse verleden van deze stad. Ook een bezoek gebracht aan de galerie van Ivan Mestroviç. Op de Adriatic camping zijn we drie dagen gebleven en de zon is volop blijven schijnen. Hier werd ook het eerste spontane Jeu de Boules spel gespeeld op een veldje vol stenen en dennenappels.

Via de kustweg zijn we naar het zuiden afgereisd; plaatsje Ston. Een bijzonder stadje met een complete beschermingsmuur om de berg heen. Nog steeds wordt hier in zoutpannen zout gewonnen door het zeewater te laten verdampen. De camping ligt in een kleine baai met zandstrand. Zeer idyllisch onder de olijfbomen en vijgenbomen. Deze idylle werd echter snel verstoord door een flink mierenleger. Er werd veel beddengoed uitgeschud en gewassen. Tijdens ons verblijf van 4 dagen werd een excursie georganiseerd naar Dubrovnik. Een knappe Kroaat die zichzelf Nederlands heeft geleerd via internet verzorgde de rondleiding. Hier werden veel jaartallen en geschiedenis verteld. Er is hier altijd veel gevochten en de Kroaten zijn vele jaren overheerst door onder andere Venezianen, Turken, Oostenrijkers. Een wandeling over de stadsmuren (wallen) gaf een mooi beeld van de stad.

Een aantal mensen van de groep zijn vanaf Ston naar Mostar in Bosnië gereisd. Ook wij konden meerijden en deze stad (brug) met zijn oorlogsgeschiedenis heeft veel indruk op ons gemaakt. Ook een trip naar Korcula met een kleine ferry was prachtig. Je krijgt dan toch even het “Zwitserleven “gevoel.

Vervolgens werd de terugreis ingezet door weer richting het noorden te gaan. Via een stuk snelweg reden we naar Zaton. Hier kwamen we op een camping met een eigen winkelcentrum. Totaal iets anders en weer een nieuwe ervaring. Ook had deze camping beschikking over een een mooi strand en zwembad. Alles was nieuw aangelegd. Hier een leuk diner met muzikale omlijsting door 4 muzikanten. De kleinste kathedraal van Europa bezocht in het vestingplaatsje Nin. Van hieruit hebben een aantal mensen Zadar bezocht onder leiding van de reisleider.

Na drie dagen ging de reis via de kustweg omhoog naar het eiland Krk. Dit was een prachtige route met veel bochten. Vanuit hier een mooi uitzicht op het eiland Pag. Een witte, effen steenmassa; heel bijzonder. Bij aankomst op camping BOR kon ieder een eigen plekje zoeken. De groep kon niet bij elkaar staan. Deze camping ligt op een berg wat een mooi uitzicht geeft maar ook een aardige klim.

Ook deze camping was even wennen, mede doordat hier geen nachtverlichting was. Van de camping uit werd een vispicknick georganiseerd. Met een boot de zee op en daar varen, mooi weer, heerlijk zonnen en zwemmen. Tijdens de picknick gingen wij aan land op een klein eilandje. Een aantal van ons gingen een wandeling maken en een aantal zwemmen. Een bijzonder fijne dag waar iedereen zichtbaar van genoot. Ook hier een diner met muzikale omlijsting, er werd zelfs buiten gedanst. Wij hebben samen nog een dagtrip gemaakt over het eiland en hierbij prachtige plaatsjes en grotten bezocht. Krk is zeker de moeite waard om nog eens te bezoeken!

De laatste reisdag was meteen de afscheidsavond. De groep was echt een eenheid geworden. Op Park Umag werd een leuke bonte avond gevierd, met zelfs een accordeonist in ons midden. De leiding ontving een ingelijst aquarel(gemaakt door Corrie) en een enveloppe met inhoud.

Reizen door Kroatië
, Theo en Dini Nijbacker

Na met ACSI in 1995 een reis door Tsjechië en Slowakije en in 2000 door Andalusië en Castilië gemaakt te hebben besloten we om in n 2011 met hen naar Kroatië te gaan. Wij hadden gekozen voor die van 27 augustus tot 16 september. Het werd onze derde reis met de ACSI.

De reis begon in Bled (Slovenië). Na de begroetingsbijeenkomst en het kennismakingsdiner begon de reis met een bezoek aan de prachtige Plitvicemeren. Onderweg daarheen en ook later tijdens de reis waren nog duidelijk de gevolgen van de Balkanoorlog te zien. Kapotgeschoten huizen en verlaten dorpen. Richting de kust werd dit beduidend minder. Vanuit het aan de kust gelegen Primosten - waar we tijdens een diner kennis maakten met de heerlijke Kroatische keuken- maakten we een excursie naar Split en Trogir, waar een uitstekende gids ons begeleidde en uitleg gaf bij de diverse bezienswaardigheden. We vervolgden de reis over de kustweg naar Ston, naar de voor ons meest zuidelijk gelegen camping. Prachtige uitzichten hadden we over een diepblauwe zee met daarin her en der verspreide eilandjes. We maakten een excursie naar de Dubrovnik , de oude stad die ook erg te lijden heeft gehad van de Balkanoorlog, maar waar van de vernielingen niets meer te zien is, door de voortreffelijke wijze waarop de restauraties hebben plaatsgevonden.

De vrije tijd die ons in Ston ter beschikking stond gebruikten we o.a. om een bezoek te brengen aan het in Bosnië- Herzegovina gelegen Mostar. De brug die het christelijk gedeelte van de stad met het door moslims bewoonde gedeelte verbindt werd in de Balkanoorlog vernield maar is ook weer in de oorspronkelijke staat hersteld. Op de camping bij Zaton hadden we een gezellig diner met folkloristische muziek.

Tijdens ons verblijf op Krk maakten we een prachtige boottocht langs de diverse eilanden. Bijzonder was de vis-picknick die we op één van de eilanden kregen aangeboden. In Umag (Istrië) eindigde na 3 weken onze reis met het traditionele afscheidsdiner. De campings die we bezochten waren van goede kwaliteit. Opvallend was de vaak goede zorg die aan het sanitair werd besteed.

We denken met plezier terug aan deze reis, niet alleen doordat we veel hebben gezien en kennis hebben kunnen maken met een mooi land maar ook door de plezierige contacten die we met onze medereizigers hadden en de prettige leiding van het captains-echtpaar. Evenals bij onze vorige reizen met ACSI hebben we ook nu weer het ongedwongene tijdens de reis ervaren. De (vele) vrije tijd die ons ter beschikking stond kon naar eigen goeddunken worden ingevuld.

Het is inderdaad zoals ACSI het aangeeft: de gezelligheid van een groepsreis met behoud van individuele vrijheid!