Ierland

Knusse groepsreis | - 25 dagen | vertrek 29 augustus 202125 Tagen | Abreise 29 augustus 2021
U zult ervaren hoe het licht en het landschap een inspiratiebron hebben gevormd voor magische verhalen en hoe de mystiek van de Kelten nog steeds voelbaar is in het huidige Ierland. Rondreizend komt u in de bruisende steden Dublin en Belfast. Natuurlijk is er in Ierland ook heel veel natuur te ontdekken. Wat dacht u van de Giant’s Causeway in het noorden en de Connemara, The Burren en de imposante Cliffs of Moher in het westen? Ierland is natuur, whiskey en traditionele muziek waarvan een deel samenkomt in de nationale huiskamer: de pub!
 • Belfast en Dublin
 • Theateravond Tralee
 • Cliffs of Moher en Giant's Causeway
Vanafab€ 1739

Data en Prijzen

Reisdetails

Knusse groepsreis | -
ReisduurReisedauer
25 dagen25 Tage
GroepsgrootteGruppengröße
Max. 15 equipes
Start - FinishStart - Ziel
Hellevloetsluis - Harwich
Route afstandReiselänge
ca. 2380 km
Nee
Wilt u meer weten over deze reis? Bekijk dan de presentatie van de ACSI Online Inspiratiedagen hieronder. Tussentijdse wijzigingen kunnen voorkomen. De informatie op ACSIreizen.nl is actueel en leidend.

Inclusief

 • alle campinggelden, elektriciteit
 • ferrykosten incl. hutaccommodatie*
 • 5 excursies
 • 2 gezamenlijke bezoeken
 • 1 theateravond (incl. bustransfer)
 • 1 middagmaaltijd, incl. een drankje
 • 2 avondmaaltijden, incl. 2 drankjes en koffie (indien noodzakelijk incl. transfer)
 • 1 welkomstdrankje
 • 1 ontbijt
 • 1 afternoon tea
 • begeleiding door ervaren reisleiding
 • routeboek en reisgids
 • reüniedag
 • 4 nummers ACSI FreeLife magazine
 • ACSI Campings Europa-app
 • Gratis annuleren bij code oranje (klik hier voor meer informatie)

Exclusief

Attentie* Reissom incl. ferrykosten geldt voor: overtocht Hoek van Holland - Harwich v.v. en Holyhead - Dublin v.v. (Stena Line)
- lengte auto en caravan tot 14 m, hoogte tot 4 m
- lengte camper tot 10 m, hoogte tot 4 m
- 2-persoons buitenhut met douche en wc (Hoek van Holland - Harwich v.v.)
Gratis annuleren bij code oranje of roodHeeft een van uw reisbestemmingen binnen 2 maanden voor vertrek code oranje of rood vanuit de Nederlandse overheid? Dan kunt u uw kampeervakantie gratis omboeken of annuleren. Mocht ACSI Kampeerreizen genoodzaakt zijn uw reis vanwege code oranje of rood te annuleren, dan hoort u dat uiterlijk 4 weken voor vertrek.

Dagprogramma

DagTag
Dag 1Aankomst in Hellevoetsluis, in de namiddag een welkomstdrankje.
Dag 2In de namiddag naar Hoek van Holland (ca. 50 km), inschepen ferry en welkomstdiner aan boord. Vertrek ferry ca. 22.00 uur, overnachting aan boord.
Dag 3Ontbijt aan boord en aankomst in Harwich. Doorreizen naar Wrexham (ca. 380 km).
Dag 4Reisdag naar Holyhead (ca. 155 km) en met de ferry over naar Dublin. Daarna verder naar de camping in Dublin (ca. 20 km).
Dag 5Verblijf in Dublin.
Dag 6Busexcursie naar Dublin, stadstour en -wandeling met een bezoek aan het Trinity College en het Nationaal Museum.
Dag 7Verblijf in Dublin.
Dag 8Reisdag via de Wicklow Mountains naar Killarney (ca. 290 km).
Dag 9's Avonds naar het Siamsa Tire Folk Theatre in Tralee voor een schitterende Ierse dansshow.
Dag 10Verbliljf in Killarney.
Dag 11Busexcursie met lunch waarbij we de populaire route de Ring of Kerry volgen. Halverwege bezoeken we Waterville, waar Charlie Chaplin graag verbleef. We besluiten met het uitzicht ‘Ladies View’.
Dag 12Reisdag naar Doolin (ca.195 km).
Dag 13U kunt een bootexcursie naar de Aran-eilanden en langs de Cliffs of Moher maken.
Dag 14Verblijf in Doolin.
Dag 15Reisdag naar Cong (ca. 105 km).
Dag 16Busexcursie naar het schiereiland Connemara waarbij we o.a. de prachtig gelegen Kylemore Abbey en Galway bezoeken.
Dag 17Reisdag naar Ballyshannon (ca. 155 km). Gezamenlijk bezoek aan de Belleek Pottery.
Dag 18Verblijf in Ballyshannon. U kunt bijvoorbeeld een uitstapje maken naar de imposante Slieve League Cliffs.
Dag 19Reisdag naar Bushmills (ca. 180 km). En route naar Bushmills is er een gezamenlijk bezoek aan het Ulster American Folk Park.
Dag 20Busexcursie naar The Old Bushmills Whiskey Distillery (incl. proeverij). Na een heerlijk afternoon tea volgen we de Noord-Ierse kustroute naar de spectaculaire 'Giant’s Causeway’.
Dag 21Busexcursie naar Belfast, stadstour en een bezoek aan de City Hall. Tevens bezoeken we The Titanic Experience.
Dag 22Reisdag naar Dublin (ca.295 km).
Dag 23Ferry-overtocht naar Holyhead en verder naar Wrexham (ca. 175 km). ’s Avonds een gezellig afscheidsdiner.
Dag 24Reisdag naar Harwich (ca. 380 km). ’s Avonds inschepen, overnachting aan boord.
Dag 25Aankomst in Hoek van Holland. Einde van de reis.
FinishZiel

Reisleiders

Het is nog niet bekend welk reisleiderskoppel deze reis zal begeleiden.Noch nicht bekannt, welche Reiseleiter diese Reise begleiten werden.

Reisverhalen

Een rondje Ierland
, Michael en Guze van Wallenberg

Eindelijk is het ervan gekomen: een vakantie in Ierland. Al jaren stond het op ons programma, maar ja, links rijden en dan ook nog met een caravan! In oktober hakten we de knoop door en besloten we met ACSI op reis te gaan. Dit is maar een greep uit onze belevenissen tijdens deze reis. De gezelligheid van de groep, de mooie campings, de individuele uitstapjes onderweg en op de vrije dagen, de gezamenlijke lunches en de info-borrels, het zou vele bladzijden in beslag kunnen nemen.

Schapen en heel veel groen

Begin juni verzamelden we in Hellevoetsluis, met het mooiste weer van de wereld. Als dat geen goed voorteken is. We maakten kennis met de groep – oef, hoe onthoud je al die namen? – en vooral met onze reisleiders, Lut en Willy Meeus. De volgende dag vertrokken we naar Rotterdam voor de overtocht naar Engeland. Er was een prachtige hut voor ons gereserveerd, met douche en toilet. Bij aankomst in Hull de volgende morgen moesten we er meteen aan geloven: links, links, links. En ach, het viel eigenlijk wel mee, al moest je tot de laatste dag ’s morgens even tegen elkaar zeggen: 'Denk eraan, schat, links rijden!'We reden meteen door naar Schotland met onderweg een bezoekje aan York. Onze eerste camping in Schotland: bij een kasteel, royaal met een perfecte grasmat. Dat gras is echt een hobby van hen, want dat kwamen we overal in Ierland tegen en pas op: niet met de wielen over het gras rijden! Ach, ook dat went, want de plaatsen waren ruim en vaak verhard op de plaats waar de caravan/camper moest staan. We maakten kennis met een landschap vol schapen en heel veel groen. Op het zuidelijkste puntje van Schotland zijn prachtige tropische tuinen, omdat de warme golfstroom daar langs komt. Er zijn palmen, maar ook lange oprijlanen met bloeiende rododendrons.Dublin

Na de overtocht naar Ierland reden we naar Markethill, waar we even konden bijkomen van de reis. Een prachtige camping in een park met arboretum met oude, bijzondere bomen van over de hele wereld. We maakten een fietstocht van anderhalf uur over deze camping en zagen ook nog 26 herten onderweg!Na al dat groen werd het tijd om een stad te bezoeken: Dublin. We hadden op de infobijeenkomst al "Molly Malone" gezongen en zagen haar daar met haar viskar. Hoogtepunt in Dublin is de universiteit met de Books of Kells en de Library die we met elkaar bezochten. Daarna was er tijd om zelf de stad te verkennen en we genoten in Neary’s Pub van een heerlijke lunch. Er was nog een gezamenlijke stadswandeling en bezoek aan het National Museum.Killarney

Verder naar Killarney. Onderweg kastelen, ruïnes, voor elk wat wils. Wij fietsten de volgende dagen naar Ross Castle en door het Killarney N.P. en Muskross Castle, een vrij somber landhuis, maar natuurlijk weer met een prachtige tuin, een watervalletje dat je per koets kon bezoeken en de gebruikelijke souvenirwinkel. Het hoogtepunt van de dag was naar Tralee voor een opvoering van het National Folk Theatre of Ireland: Ierse muziek en Riverdance. Zo puur, wat kunnen Ieren prachtig zingen en dansen. De volgende avond kregen we nog een privévoorstelling van drie jongelui op de camping.Tijdens de verschillende bustochten vertelde Lut ons over de geschiedenis van Ierland, de hongersnood en de grote volksverhuizing naar Amerika, over Willem III en zijn strijd tegen het katholicisme, de slag bij Boyne in 1690, over St. Patrick die de slangen en mollen uit Ierland verdreef (vandaar al die prachtige gazons!). En nog veel meer; Ierland ging leven voor ons.Ring of Kerry

De Ring of Kerry, een dagtocht per bus, was op en top Ierland zoals we het ons hadden voorgesteld. Af en toe zon, regen, harde wind, maar prachtig. Heel veel meren, moeras, grote velden waar de turf vlak onder de oppervlakte ligt en nog steeds wordt gewonnen en gestookt. Het levert niet veel warmte op, maar voor de Ieren kennelijk voldoende; ze lopen tenslotte al bij 18 graden Celsius in korte broek! Er groeit daar niet veel en het enige wat je ziet is schapen. De souvenirwinkels liggen dan ook vol met Ierse schapenwollen truien. Een schaapherder gaf ons een demonstratie met zijn honden, die op verschillende fluitsignalen wisten wat hen te doen stond. En verder prachtige vergezichten en de woeste Atlantische Oceaan.Nog een stop in Waterville om met Charlie Chaplin op de foto te gaan, een uitzichtpunt bij Ladies View en moe doch voldaan naar de camping.Dollin en Adare: kalksteenplaten, bloemen en een dolfijn

Op weg naar Doolin bezochten we Adare, een dorpje met gerestaureerde huisjes met rieten daken en natuurlijk weer een kasteel. Op de camping aan de kust stormde het zo hard, dat de boten voor ons bezoek aan de Cliffs of Moher niet uitvoeren. Dan toch maar met de auto. ’s Avonds naar de pub met live music. De volgende dag was de wind wat gaan liggen en reden we naar de Burren: kalksteenplaten waar door ijsvorming, wind en regen diepe spleten zijn ontstaan, maar er groeien een groot aantal bloemen tussen de spleten van de plateaus. In de haven van Doolin genoten we nog van een dolfijn die zich af en toe liet zien.Gedenkstenen

Een ander hoogtepunt was Connemara National Park, dat bestaat uit veengrond, meren en bergen. Dus ook weer veel turf. Helaas hingen de wolken zo laag, dat we de toppen niet konden zien. We reden naar Delphi, waar Lut vertelde over de hongersnood van 1845-1848 door de mislukte aardappeloogsten. Er stierven meer dan een miljoen Ieren door honger en ziekten; er emigreerden er nog eens drie miljoen. Eens maakten zeshonderd hongerige Ieren, mannen, vrouwen en kinderen, sommigen blootsvoets, in maart een tocht van dertig kilometer naar Delphi omdat hun graan en eten beloofd was. Toen ze daar aankwamen, zaten de Engelsen in de herberg uitgebreid te eten en stuurden ze deze mensen terug zonder voedsel; de Engelsen exporteerden het graan liever! Weinigen hebben deze tocht overleefd. Er staan nog diverse gedenkstenen langs de weg in de Lost Valley.We reden langs de langste (en enige) fjord van Ierland en kwamen bij Kylemore Abbey aan. Eens een cadeau van Mr. Henry voor zijn vrouw, daarna onderkomen van de Benedictijner nonnen uit het Belgische Ieper en nu een internaat. Het neogotische kasteel heeft een botanische tuin en mede door het mooie weer hebben we hier enkele heerlijke uren doorgebracht.Naar Noord-Ierland

We aten met elkaar scones in Cong, een dorpje aan de oever van Lough Corrib. Rond 1840 werd als werkverschaffing voor de slachtoffers van de hongersnood een kanaal gegraven tussen dit meer en Lough Mask met bruggen en sluizen. Toen het geopend werd, bleek het water weg te lekken in de poreuze kalksteenbodem: er heeft nooit water in het kanaal gestaan. Het dorpje is ook bekend door de film The Quiet Man met John Wayne, zijn standbeeld staat centraal in het dorp, vlak naast de restanten van Cong Abbey, een augustijner abdij uit de 12e eeuw.We bezochten Galway, Londonderry, de Belleek Pottery, de Old Bushmills Distillery en het Ulster American Folk Park, de Giant’s Causeway met enorme basaltformaties, schattige haventjes en een enge touwbrug tussen het vasteland en een eiland. Maar toen waren we al weer in Noord-Ierland aangekomen.Indrukwekkend wrak van de Titanic

Na een nacht vol storm en regen vertrokken we met een bus naar Belfast en bij aankomst scheen de zon! Met gids David maakten we een tour door de stad en hij vertelde over de Troubles: dertig jaar van aanslagen tussen protestanten en katholieken. We kwamen langs de vier tot vijf meter hoge ijzeren muur -de hekken stonden nu open- maar het deed wel heel erg denken aan Berlijn en Sarajevo. De stad krabbelt langzaam weer op, maar men blijft op z’n hoede en de muur blijft voorlopig staan. Veel indrukwekkende muurschilderingen, veel (provocerende) Engelse vlaggen. De stad is door deze periode getekend: afbraak en nieuwbouw tussen prachtige, oude gebouwen.De City Hall viel me tegen, maar het Titanic Quarter was indrukwekkend. Een interactieve expositie in negen zalen laat je de bouw van en de speurtocht naar het wrak van de Titanic zien. Ook zijn de 1e, 2e en 3e klas hutten nagebouwd. Op het terrein is nog veel meer te zien, maar daarvoor ontbrak ons helaas de tijd. Een aanrader!Een reis die we niet hadden willen missen

De reis is ten einde gekomen. Na een gezellig afscheidsdiner in "Gretna Green" met toespraken met veel dank aan de geweldige leiding van Lut en Willy, moppen en limericks namen we afscheid van elkaar, hoewel we nog vele kilometers door Engeland en de overtocht naar Nederland voor de boeg hadden.Eén ding nog. De wegen in vooral het zuidwesten zijn zo smal (en de maximumsnelheid is 100 km/u!) dat je met je wiel in de linkerberm moet rijden om elkaar te kunnen passeren, iets waar we steeds behendiger in werden. Ierland is natuurlijk geen Italië, maar het heeft een prima temperatuur om rond te reizen. Af en toe regen, maar we hadden geluk: wanneer we uitstapjes maakten, was het bijna altijd droog. Veel wind, ja, vooral aan de zuidwestkust. Maar toch ook af en toe de stoeltjes buiten en genieten van de zon. Een reis die we niet hadden willen missen!


Door gebruik te maken van onze website, stemt u in met het gebruik van cookies overeenkomstig ons Privacy- en CookieStatementAuf dieser Website verwenden wir Cookies gemäß unserer Cookie-Richtlinien und unserer Datenschutzerklärung. Durch den Besuch dieser Website erklären Sie sich damit einverstanden.Ok